barszcz ukrainski





Ile gospodyń tyle przepisów, podam wam jednak już sprawdzony, prze smaczny i całkiem szybki przepis mamy mojego męża 

Składniki :

burak 1 - 2 szt. 
marchewka 2 szt.
papryka 1szt
ziemniaki 6 szt.
kapusta 1/4 dużej lub 1 maleńka 
cebula 1 duża
czosnek 2-3 ząbki
woda ok. 3 l
mięso na wywar - karkówka 300g ( kość + mięso ) - brzmi strasznie, ale wersja wege to nie to samo
sok pomidorowy 300 g

Przepis:


Zagotować 3 litry wody, dodać mięso - gotować godzinę.
Burak, marchew, paprykę oraz cebulę pokroić na drobne paseczki. 

Warzywa podsmażyć na patelni (olej) dodając na koniec sok pomidorowy oraz sól.
Następnie całość przełożyć do gotującego się wywaru.
Po 15 - 20 minutach dodać ziemniaki pokrojone w kostkę. Kiedy staną się lekko miękkie dodajemy kapustę pokrojona w paseczki. Gotujemy jeszcze 5-10 minut.
Na koniec posiekana natka lub koperek.

Pamiętajcie żeby nie dodawać zieleniny na początku, gdyż  barszcz wówczas zepsuje się szybciej - tajemnice kuchenne doświadczonych mam.

Gotowy barszcz dosolić do smaku. Podawać z łyżka śmietany.

Smacznego !




Komentarze