pieróg - przepis
składniki na dwie okrągłe porcje
- pół paczki drożdży
- 4 łyżki (duże) cukru
- 1 masło - ok 300 g
- 3/4 szklanki wody (letniej) ok 150 ml
- 3 szklanki mąki ok 600 g
- 1 kg jabłek
- cukier puder
- bułka tarta
Przepis:
Rozetrzeć ze sobą drożdże i cukier, dodać masło i czynność powtórzyć.
Rozmieszać całość dolewając wodę.
Na koniec dodać mąkę.
Zagnieść, podzielić na 4 części, włożyć do lodówki na 40 minut.
Jedną część rozwałkować/rozgnieść na okrągłej blaszce i ułożyć na niej pokrojone w paseczki jabłka.
Posypać cukrem ( 2 łyżki ), w zależności od słodkości jabłek oraz bułka tartą ( sok wchłonie się w nią nie spowalniając pieczenia dołu ciasta)
Na koniec przykryć jabłka drugą warstwą ciasta i nakłuć widelcem.
Piec 20 - 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Jeśli doczekacie do momentu ostudzenia - posypać cukrem pudrem.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz
Pisząc komentarz zastanów się dwa razy nad jego treścią, nie obrażaj i nie krytykuj