pieróg - przepis



składniki na dwie okrągłe porcje

- pół paczki drożdży
- 4 łyżki (duże) cukru
- 1 masło - ok 300 g
- 3/4 szklanki wody (letniej) ok 150 ml
- 3 szklanki mąki ok 600 g
- 1 kg jabłek
- cukier puder
- bułka tarta

Przepis:

Rozetrzeć ze sobą drożdże i cukier, dodać masło i czynność powtórzyć.
Rozmieszać całość dolewając wodę.
Na koniec dodać mąkę.
Zagnieść, podzielić na 4 części, włożyć do lodówki na 40 minut.

Jedną część rozwałkować/rozgnieść na okrągłej blaszce i ułożyć na niej pokrojone w paseczki jabłka.
Posypać cukrem ( 2 łyżki ), w zależności od słodkości jabłek oraz bułka tartą ( sok wchłonie się w nią nie spowalniając pieczenia dołu ciasta)
Na koniec przykryć jabłka drugą warstwą ciasta i nakłuć widelcem.


Piec 20 - 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Jeśli doczekacie do momentu ostudzenia - posypać cukrem pudrem.

Smacznego !

Komentarze